Blog

Skillnaden på vintage och second hand

Om du är en person som älskar vintagekläder kanske du redan har funderat på den här frågan och måhända har du även fått svar på den. För andra som kanske nyligen har fått upp ögonen för vintagekläder är skillnaden troligtvis något oklar. Kläder, möbler och föremål som betecknas som vintage är, precis som second hand, någonting som inte är nytt och ibland är det även saker som har använts av de tidigare ägarna. Varför betecknas då några saker vintage och några second hand om båda alternativen kännetecknar saker och plagg som är äldre och använda? Frågan kan tyckas vara enkel, men sanningen är att det råder lite delade åsikter om hur man gör skillnad på de olika begreppen. I den här texten reder vi ut skillnaderna.

Vikten av ålder och skick

Vissa vintagefantaster är stenhårda med att ingenting som är yngre än tjugo år bör betecknas som vintage. Detta kan man till exempel se på den globala marknadsplatsen Etsy där man inte får lista något som vintage om det är yngre än tjugo år. Allt annat måste listas som second hand. Vintage ska även vara plagg och föremål som är i gott skick, precis som ett fint vin som har åldrats väl kallas för vintage. Många vintageälskare anser även att vintage aldrig ska vara använt tidigare eller att det ska ha använts mycket sparsamt. Om man ser på riktiga vintagekännares samlingar, som till exempel Gunhild Carlings kläder, upptäcker man att de flesta plagg är tidstypiska för en tidsperiod. En klänning som tillverkades på 1920-talet kan till exempel vara i typisk flapperstil, medan en 1970-tals klänning kanske är en broderad kaftanmodell. Generellt ska ett vintageplagg vara typiskt för dess era när det kommer till material, mönster, knappar eller blixtlås samt stil.

Detta är second hand

Begreppet second hand omfattar alla kläder och föremål som har ägts av någon annan tidigare. Det spelar ingen roll vilket skick plagget eller föremålet är i, om det är massproducerat eller om det är tidstypiskt. Second hand kan vara så nytt som denna säsong, för så länge det har använts tidigare blir det till en andrahandsprodukt. En del väljer att sälja fakturor snabbt för att få in pengar, andra väljer att sälja av sådant som inte används längre i en second hand-försäljning. Förhoppningsvis har den här texten gjort det lite klarare om vad skillnaden är mellan vintage och second hand, men sanningen är att det inte finns en överenskommelse om vad som skiljer de olika benämningarna åt. Frågar man till exempel tre olika vintageförsäljare får man sannolikt tre olika svar om vad som kännetecknar vintage. Även om begreppen är något diffusa vet man ofta själv vad som är vintage och vad som inte är det. Känslan som riktigt vintage har kan helt enkelt inte jämföras med second hand.

Related Posts

You may like these post too

Var hittar man vintage?

Exklusiva vintagegrejer för hemmet

dot-blog