Blog

Vintage – en modern gammal trend

Vintage är en stil främst inom mode och inredning som syftar till kläder eller föremål från en äldre tidsepok. Det sägs att något måste vara minst 25 år gammalt för att det ska kunna kallas för vintage, men det råder det delade meningar om.

Vintage behöver inte vara enbart äldre prylar från förr. Idag är det väldigt mycket saker och kläder som tillverkas i vintagestil. Vill du inreda med vintageprylar som är nytillverkade går det att finna det hos Byggmax där det exempelvis finns kökskranar i vintagestil.

Äkta och falsk vintage

Vintage skulle egentligen kunna delas upp i två kategorier – äkta och falsk vintage. Äkta vintage är ett plagg eller en pryl som tillverkades och användes under en tidigare tidsepok. Äkta vintage kan man finna på loppisar eller auktionsbyråer. Falsk vintage, även kallad retro, är nytillverkade produkter som har ett äldre utseende. Exempelvis finns det köksradior som är nytillverkade, men som ser ut som om de var tillverkade under 50-talet.

Vill man ha äkta vintage i sin ägo kan man räkna med att behöva betala en hel del för det. Eftersom det är många som är intresserade samtidigt som utbudet är relativt litet, har priserna en förmåga att skjuta i höjden. Det är dessutom inte helt lätt att hitta det man söker, vilket kan vara tidskrävande.

Moderna och nytillverkade produkter är det däremot inte brist på och därför ligger de i samma prisnivå som alla andra nytillverkade produkter av samma typ.

Är man intresserad av vintage, men inte har råd eller lust att köpa den äkta varan, kan man komma långt med en nytillverkad replika. Utseendet lär inte skilja så mycket, även om känslan kanske inte är densamma.

Related Posts

You may like these post too

3 tips på hur du säljer vintageprylar online

Var hittar man vintage?

dot-blog