Blog

Stringhyllan – en vintageklassiker!

Stringhyllan är en bokhylla som skapades av Nisse och Kajsa Strinning år 1949. Den har flera plan som hålls ihop med hjälp av sidor gjorda av metalltråd som är täckt med plast. Hyllan, som då kallades “String”, var det vinnande bidraget i en designtävling som Bonniers folkbibliotek höll samma år. Bland 194 bidrag var det stringhyllan som började serietillverkas efter tävlingen, men det var först sex år senare, när hyllan visades upp på H55-utställningen i Helsingborg, som succén blev ett faktum. Nisse och Kajsa Strinnings skapelse blev väldigt populär och såldes i många exemplar ända till slutet av 1960-talet. Det var inte bara i Sverige den väldesignade stringhyllan blev omtyckt, utan också utomlands.

Den smarta designen gav upphov till att dess skapare fick ta emot flera designpriser. Som så många bra designer, började också kopior göras av stringhyllan och på grund av detta tog Nisse Strinning patent på sin och sin hustrus skapelse år 1961. Men, berättelsen stannar inte vid hyllan, utan Nisse fortsatte designa nya möbler, bland annat skåp, tidningsställ och telefonbord som hörde till samma String serie om den berömda hyllan. Han startade också upp ett företag i Tyskland.

På senare år har hyllan gjort comeback och blivit väldigt populär i hem där invånarna älskar vintage- och retrostilen. Att lyckas lägga vantarna på en snygg vintage stringhylla har blivit något som många drömmer om. Sedan 2005 har hyllan börjat nyproducerats av String Furniture och kallas då för retro, medan de äldre modellerna, gjorda på 50- och 60-talen är vintage. Med sitt tidlösa utseende kommer den praktiska, men vackra hyllan som paret Strinning skapade för mer än 60 år sedan, antagligen vara populär i många fler år.

Related Posts

You may like these post too

Vintagetyger

Att handla vintage. Plagg, inredning och prylar!

dot-blog