Blog

Vintagetyger

Det blir allt mer trendigt att inreda i en retroinspirerad stil, och ett av de bästa sätten att ta in en touch från de gångna årtiondena på ett snyggt sätt är att dekorera med prydnadskuddar, gardiner och andra textilier från denna tid. Tyger är med sina mönster och färger ofta kvintessensen av trenderna från sin tid, så att köpa ett vintagetyg och sy upp en kudde eller en gardin från det är ett effektivt sätt att ge sitt hem en flärd av tidigt 1900-tal eller mitten av 1900-talet.

Det kan dock vara lättare sagt än gjort att hitta tyg på metervara från 1940-, 1950 eller 1960-talet, och man kan behöva tillbringa många timmar med att besöka olika vintagebutiker och second hand-butiker innan man hittar ett tyg man tycker om, som är i gott skick. Lyckligtvis erbjuder internet betydligt bättre möjligheter att hitta det man letar efter, då sajter som Tradera gör det lätt att söka efter just det man vill ha. Det finns också särskilda köp- och säljgrupper på Facebook som är specifikt inriktade på tyg och på vintagesaker, så om man gör en förfrågan där har man relativt god chans att hitta ett snyggt vintagetyg.

Om man trots det inte lyckas hitta begagnade vintagetyger i bra skick, finns det dock ett annat (och ibland bättre) alternativ, nämligen att köpa nyproducerade tyger med vintagemönster. Svenskt Tenn producerar till exempel tyger med mönster skapade av Josef Frank och Estrid Ericson på 1920-talet, 1930-talet och 1940-talet, som med andra ord helt klart har vintagekänsla. Det handlar till exempel om klassiska mönster som ”Elefant”, ”Manhattan” och ”Tulpaner” – mönster som har en självklar plats i såväl modern inredning som inredning med retrokänsla.

Även om det kan vara svårt att hitta högkvalitativa tyger som dessa begagnat, går det att fynda andra sorters tyger i second hand-butiker. Ett utmärkt sätt att hitta stora tygstycken till ett minimalt pris är till exempel att leta i textilavdelningen i välsorterade second hand-butiker. Där hittar man sällan tyg på metervara, men däremot en uppsjö gardiner och sängkläder, som kan användas till diverse sömnadsprojekt.

Att köpa tyg second hand på detta sätt är också perfekt om man vill ha billigt tyg att öva på, innan man använder det riktiga tyget till sitt projekt. Om man till exempel har köpt ett tyg med vackert mönster från Svenskt Tenn, vill man sannolikt vara säker på att man har gjort alla beräkningar rätt, och träna på att sy sömmarna, innan man sätter saxen eller nålen i det. Om man har köpt ett billigt lakan att öva på gör det inget om det blir fel, och man kan vara säker på att det blir rätt när man väl klipper och syr ”på riktigt”.

Related Posts

You may like these post too

Stringhyllan – en vintageklassiker!

Exklusiva vintagegrejer för hemmet