Tog du genvägen förbi den där second hand-butiken på väg hem från jobbet och nu står du där med världens pärla i din ägo? Många av de fantastiska vintagemöbler vi har i våra hushåll idag är antingen arvegods eller loppisfynd och kan mer ofta än sällan betraktas som den där saknade pusselbiten i våra hem. Men hur gör man då för att behålla möbeln i så gott skick som möjligt? Ibland kan lusten att ta hand om våra nya skatter slå till så plötsligt att vi gör mer skada än nytta om vi inte tar oss tid att läsa på om ämnet innan vi hugger tag.
Stora, rejäla möbler i teak eller snirkliga byråer i ädelträ står väl på varje människas önskelista när det kommer till vintagemöbler? Var noga med att luftfuktigheten i rummet där möbeln står är kring 50-60 %, vilket anses vara den idealiska fuktighetsnivån för antika trämöbler. Vill du använda ett polermedel eller teakolja så försök att arbeta i träets riktning när du gnider in medlet för att få det att komma ner på djupet i träets porer. Det medel som blir över torkar du enkelt bort med en torr och ren trasa.
Vid behandling av läder- och skinnmöbler bör du vara lite mer frekvent i din möbelvård för att materialet inte ska få sprickor och för att det inte ska bli blekt. Placera därför inte möbeln i direkt solljus eller i en alldeles för kall miljö. Detta kan torka ut skinnet och det är nästan oundvikligt att materialet spricker. Det är inte lika stor risk att tygmöbler spricker utöver det självklara eventuella slitaget på möbeln. Se till att borsta av din tygmöbel försiktigt med jämna mellanrum istället för att använda dammsugaren, maskiner av alla de sorter orsakar ofta onödigt slitage. Du kan också använda varmt vatten för att blöta upp en microfiberduk att lätt dra över möbeln för att få bort eventuella enklare fläckar.