Blog

Veteranfordon – Gamla och vackra

Veteranbilar platsar också in i kategorin vintage. Enligt trafikverket syftar termen veteranfordon på motorfordon som är äldre än 30 år gamla. Det finns många olika typer av veteranfordon, FIVA (Fédération Internationale des Vehiculés Anciens) delar in bilarna i fem olika årsklasser. Den första, Antique, syftar på fordon tillverkade före 1905. Veteranklassen med bilar tillverkade mellan 1905 och 1918 är den andra kategorin. Sedan är det Vintage från 1919 till 1930, Classic mellan 1931 och 1945 och Post 45 som innebär fordon tillverkade mellan 1946 och 1960.

För ägaren till ett veteranfordon finns flera olika tävlingar och evenemang att medverka i. Man kan till exempel visa upp sin snygga bil på Wheels & Wings i Falkenberg eller anmäla sig till den årliga veteranbiltävlingen i London. På den brittiska tävlingen tillåts endast bilar som hör till den äldsta FIVA kategorin, det vill säga fordon som är tillverkade före 1905.

Det kan bli dyrt när veteranbilen måste repareras, eftersom det kan vara svårt att få tag i de rätta delarna, men trots det behöver det inte vara för dyrt att äga en äldre bil. När det gäller skatt och besiktningar finns det lättnader för de som äger en veteranbil.

Related Posts

You may like these post too

Nycklar till ett hem i vintagestil

Tips för att köpa en begagnad takkrona

dot-blog