Blog

Världens dyraste elgitarrer

Elgitarren är det instrument som mer än något annat symboliserar rockmusiken. Det har gjort att det finns gott om människor som mer än gärna betalar enorma summor för en elgitarr förutsatt att det är något speciellt med instrumentet. År 2004 såldes till exempel en Fender Stratocaster som varit i Eric Claptons ägo för 1 miljon dollar på en auktion i New York. Vid tidpunkten var det den dyraste elgitarren någonsin. Rekordet skulle dock slås redan året därpå. Återigen var det en Stratocaster som såldes. Denna gång ett exemplar som såldes till förmån för tsunamins offer i Asien. Gitarren hade signerats av superstjärnor som bland andra Mick Jagger, Jimmy Page, Clapton och många fler. Instrumentet som kallas för “Asia Stratocaster” såldes för ungefär 2,7 miljoner dollar.

För det mesta är det såklart just det att en känd person ägt ett instrument som gör att värderingen stiger till skyarna. Ju mer legendarisk den tidigare ägaren var, desto bättre. Det visade sig till exempel inte minst när John Lennons akustiska gitarr såldes på auktion för ca. 21 miljoner kronor på auktion år 2015. Om det verkar sjukt att en gitarr ska kunna bli så mycket dyrare än så får du tänka om. Rekordet slogs nämligen alldeles nyligen när det här skrivs i september 2019.

Har du råd att köpa en elgitarr?

Världens dyraste gitarrer i all ära, för att överhuvudtaget ha råd att köpa en gitarr behöver man jobba. På dagens arbetsmarknad är det många som frilansar. Det betyder att många inte har någon arbetsplats att gå till dagligen, och även om det kan vara skönt att jobba hemifrån är det inte utan att det ibland kan bli lite trist. En term som växt fram parallellt med det ökande frilansade är vad som kallas för Coworking Space, det vill säga kontorsplatser som man kan hyra och dela med andra. Finns möjligheter att hyra både på kort och lång sikt – i det sistnämnda fallet kan man förhoppningsvis inreda och göra kontorsplatsen personlig, varför inte med vintage-prylar? En gitarr på väggen är inte dumt som dekoration.

Världens just nu dyraste gitarr

Rekordet för världens dyraste el-gitarr slogs alltså så sent som i juni 2019. Det var då Pink Floyd-gitarristen David Gilmour’s svarta Fender Stratocaster såldes för 3,975 miljoner dollar. För att göra det enklare att jämföra med Lennons gitarr som vi nämnde ovan ska vi säga att det motsvarar nästan 39 miljoner kronor! Skälet till att gitarren är värd enormt mycket är för att den användes vid inspelningarna av några av Pink Floyds mest populära album som Dark Side of the Moon, Animals, Wish You Were Here och The Wall. Vi får hoppas att den nye ägaren får glädje av instrumentet, om han ens vågar plocka fram det och spela på det vill säga.

Related Posts

You may like these post too

Tips för att köpa en begagnad takkrona

Skillnaden på vintage och second hand