Blog

Vad är vintage?

Vintage är en benämning på kläder och andra saker, som t.ex. möbler, som är gjorda för många år sedan. Det korrekta sättet att använda termen på är för grejer gjorda mellan åren 1920–1975, då kan de kallas för vintage. Kläder från sent 1800-tal brukar också kallas för vintage ibland, speciellt inom modebranschen. Efter 1975 är varorna snarare retro än vintage. Skillnaden mellan retro och vintage är att retro syftar på en nyproducerad vara som är gjord i en gammal stil, den är alltså oftast inte särskilt gammal alls. Kort sagt så betyder vintage att det var flera tiotals år innan varan blev producerad och den har oftast använts av den eller de förra ägarna. Vintagesaker skiljer sig alltså markant från dagens nyproducerade kläder och grejer. Bland annat så är kvaliteten många gånger bättre, då vintageplagg och andra varor är gjorda för att de ska hålla för en längre tid. Det är en av orsakerna till att vintagevaror är så pass populärt som det är idag.

Det var i slutet av 1990-talet som vintagekläder blev allt mer populära. Kändisar som Julia Roberts och Renée Zellweger bar underbara vintage-kreationer på röda mattan och fick människor att drömma om att äga lyxiga 50-tals klänningar. Den lyxiga och unika känslan i att äga någonting vintage är en av orsakerna till populariteten, miljövänligheten är en annan. I takt med att människor blev mer medvetna om vad som är miljövänligt och inte, ökade second hand försäljningen. Ett vintage-plagg är inte bara snyggt, det innebär också att inga nya plagg behöver tillverkas. Ur ett miljöperspektiv är det bättre att använda det man har eller det som redan finns tillgängligt, istället för att köpa nyproducerade varor. Därför är det inte svårt att förstå att vintage är ett utmärkt alternativ för de som vill leva på et hållbarare sätt.

Innan ordet vintage började användas för äldre, exklusiva kläder och andra typer av varor, användes det för att beskriva olika viner. Termen härstammar från latin och betyder ordagrant “vinskörd”. När det gäller viner används ordet för att beskriva viner av äldre årgångar som vanligtvis är av bättre kvalitet än nyare viner som inte har lika många år på nacken. Priset på vinet ökar ofta ju äldre det är och även om man inte riktigt kan säga att det är exakt så när det kommer till vintagegrejer, så är det sant att t.ex. klänningar från tidigt 1900-tal kan ha hutlösa priser om det är i någorlunda bra skick. När man köper vissa vintagevaror, som till exempel smycken eller möbler, kan det i vissa fall ses som en investering, på grund av att många vintagevaror ökar i värde över tid. Bara man tar hand om sina skatter så kan de visa sig bli en riktig guldgruva.

Related Posts

You may like these post too

Var hittar man vintage?

Shoppa begagnat till barnen

dot-blog