Blog

Tips för att köpa en begagnad takkrona

När du vill ge ett rum en vacker och lyxig känsla är en takkrona ett självklart val. Många har bilden av att kristallkronor ser klumpiga och omoderna ut – vi håller såklart inte med. Beroende på designer och tillverkningsår kan till och med en näst intill antik takkrona vara riktigt nätt och stilren. Det gäller bara att veta vad du ska leta efter när du botaniserar bland alla fina taklampor på auktionssajter och loppisar.

Saker att tänka på när du köper en begagnad takkrona

Takkronor eller kristallkronor, som de ju också kallas, är ganska så rejäla taklampor. De behöver inte vara särskilt fysiskt stora för att man ska lägga märke till dem, så att säga. De tar ändå plats. Hur bra köpet blir hänger därför mycket på hur väl taklampans storlek stämmer överens med rumsstorleken. Resultatet blir inte så lyckat om du klämmer in en kristallbjässe i ett litet, litet rum.

En stor takkrona kräver mycket yta. Men en annan viktig aspekt att tänka på är även att ljuset från lampan ska sprida sig vackert i rummet. Hur högt eller lågt behöver taklampan hänga för att ge ett tjusigt intryck och värmande sken? Din egen smak är också direkt avgörande för ett lyckat köp av lampa. Eftersom kristallkronan syns så tydligt ska den matcha den övriga inredningen i rummet.

Att dubbelkolla så att taklampan verkligen fungerar

Som med all begagnad elektronik är det alltid bra att dubbelkolla så att taklampan verkligen fungerar före du slår till. Det är inte säkert att du har möjlighet att göra denna koll – framför allt inte om du köper den online. Men då kan det vara bra att ändå sondera terrängen – finns det elektronikdelar till takkronan?

Om du köper en gammal takkrona kan du behöva dra om sladdar och el i den – med den nya el- och lamplagen kommer du definitivt behöva ha en plan för nya glödlampor och kontakter. Att byta sladdar i lampor är faktiskt inte alls svårt, det vill säga så länge det går att köpa delarna.

Kristallkronan ska rengöras emellanåt

Ju fler och pilligare delar på takkronan desto mer jobb blir det med att hålla den ren. Kristallerna och metallen i taklampan behöver putsas och rengöras emellanåt. Om du inte är intresserad av att lägga ner jobb på din lampa rekommenderar vi att du väljer en mindre detaljrik kristallkrona.

Köpa taklampor på auktionssajter och loppisar

Så var kan du köpa en begagnad takkrona? Det här kan du främst göra på auktionssajter, auktioner, loppisar och i antikaffärer. Om du vet precis vad du vill ha och har riktig tur kan du hitta lampan på din lokala loppmarknad. Men om du känner att du vill botanisera bland lamporna, väga för och emot och hitta en alldeles unik pärla tycker vi att du ska surfa in till någon av de stora auktionssajterna på det svenska WWW.

Lycka till med ditt köp av en begagnad takkrona!

Related Posts

You may like these post too

Skillnaden på vintage och second hand

Alla hjärtans dag med vintage